Haberler

Anamur Müzesi

Adres: Yalıevleri Mah. Adnan Menderes Cad. No: 3 Anamur / MERSİN
Müze Ziyaret Saatleri (Yaz/Kış): Anamur Müze Müdürlüğü Genel Müdürlüğümüzün 27.12.2012 tarih ve 27341 sayılı yazı oluru ile eser ve can güvenliği açısından tehlike arz ettiğinden dolayı ziyarete kapatılmıştır.  Anamorium Antik Kenti’nde Amerikalı ve Kanadalı bilim adamları tarafından 1960 yılında başlatılan arkeolojik kazılar yöredeki tüm kültürel kalıntıların değerlendirilmesi amacıyla, Anamur İlçesi'ne bir müze yapılması fikrini ortaya çıkarmıştır. Müze binasının ilk temeli 1976 yılında Yalıevleri Mahallesi'nde tahsis edilen 2630 m²lik arsa üzerine atılmıştır. 1990 yılında inşaat işlemlerinin tamamlanmasından sonra 1992’de teşhir ve tanzim çalışmaları sonuçlandırılmıştır.
Bu zamana kadar sağlıklı bir müze binasının olmaması nedeniyle; Anamorium kazılarında ortaya çıkarılan eserler Alanya Müzesi'nde, ilçe çevresinden ele geçen diğer eserler ise Silifke Müzesi'nde korunmuştur. 1984 yılında Anamur Müzesi'ne kadro tahsisi ile personel sağlanmış ve müze Atatürk Bulvarı üzerinde kiralık bir dükkanda hizmet vermeye başlamıştır. Anamur ve çevresinde kültür ve tabiat varlıklarının tespit çalışmalarını sürdüren müze, 1985 ve 1986 yıllarında Bozyazı (Nagidos) Nekropolü’nde ve Mamure Kalesi içindeki Rig Manoi Antik Kenti kalıntılarında kurtarma kazısı çalışmaları gerçekleştirmiştir.
Alanya ile Silifke Müzelerinden getirilen Anamur kaynaklı eserlerin yanı sıra Bakanlığımızca kapatılan Erdemli Müzesi'nden nakledilen ve halkımızın büyük bir duyarlılıkla getirdiği eserlerin sayısı bugün 24476 adettir. Müze binasının üst katında idari odalar, kütüphane, fotoğrafhane, konferans salonu, alt katında ise kafeterya, etnografik ve arkeolojik eserlerin bulunduğu bölümler, eski eser depoları ve laboratuvar yer almaktadır.
Müze arkeoloji ve etnografya bölümlerinden meydana gelmiştir. Arkeolojik eserlerin teşhir edildiği salonda Anamorium Antik Kenti kalıntıları ve buluntularının dışında Alanya ile Silifke müzelerinden getirilen yöreye özgü eserler bulunmaktadır. Müzedeki belli başlı eserler arasında; Kelenderis ve Nagidos antik kentlerinin mezar buluntuları, MS V. yüzyıla tarihlendirilen zemin mozaiği, MÖ IV - III. yüzyıllara ait ölü ve adak eşyaları, Anamorium yerleşiminde ortaya çıkarılan pişmiş topraktan yağ kandilleri, Roma Çağına ait tunç Athena heykeli ile tunç kantar ağırlıkları yer almaktadır.
Müzenin etnografya bölümünde ise yöresel düz yaygılar sergilenmektedir. Bunların başında Bönce, Çigni, Düşük, Ala, Aynalı ve Boncuklu olarak isimlendirilen kilimler gelmekte olup bu bölümde yöresel giysiler ile ateşli ve kesici silahlar da teşhir edilmektedir.

Bu site Usta Tasarım Tarafında Düzenlenmiştir.